Entorno y orígenes – CA

ORÍGENS I ENTORN DE MAS VINYOLES

Una masia amb més de VII segles d'antiguitat

DELS SEUS ORÍGENS A L'ACTUALITAT

Mas Vinyoles és una masia catalana amb orígens documentats en el segle XIII. A principis de segle XVI la masia va ser construïda (o reconstruïda) en la seva actual ubicació amb unes dimensions més reduïdes que les presents. Durant el segle XVIII va ser rehabilitada i ampliada i així és com va arribar als nostres dies. Entre els anys 2011 i 2014 un enginyer pioner en energies renovables (Ermen Llobet) i una pianista-clavecinista apassionada de la música barroca (Pepa Bargay) van emprendre l'enèsima rehabilitació en la història de Mas. La sensibilitat i perfeccionisme de Pepa, van orientar una rehabilitació equilibrada entre el respecte històric, la funcionalitat i la comoditat. Ermen, va contribuir a crear un entorn 100% sostenible, basat en l'ús de la biomassa forestal i l'energia solar. Situada a Sant Pere de Torelló (Barcelona), la finca de Mas Vinyoles té, actualment, una extensió de 60 hectàrees i es pot considerar un oasi de natura, amb superfícies de conreu (herbes aromàtiques, farratges i vinya) rouredes, zones de marga i un frondós bosc de ribera al voltant del Torrent de Vinyoles que travessa la finca. A més de l'habitatge familiar i els allotjaments de turisme rural, el Mas compta amb un espai de coworking de 200 m2, espais per a esdeveniments d'empresa i un petit viver d'empreses que allotja les startups impulsades per Mas Vinyoles Venture Factory, un projecte propi de promoció de l'emprenedoria.

LA BELLESA DE L'ENTORN DE MAS VINYOLES

UBICACIÓ

El municipi de Sant Pere de Torelló, situat a uns 620 metres d'altitud, es troba al Nord de la comarca d'Osona . Forma part de la Vall del riu Ges (afluent del Ter) i és zona de confluència entre la Plana de Vic i els primers contraforts del Prepirineu català. Sant Pere de Torelló té una extensió de 57,47 Km2 dels quals gairebé un 80% és bosc i paisatge natural de gran atractiu. Això el converteix en un bon lloc per visitar, fer excursions i passejades ... o practicar esports com la bicicleta, running, parapent, ala delta, Kayak i hípica. Sant Pere és un vèrtex 360 ° connectat amb el Ripollès, el Lluçanès, la plana de Vic, el Cabrerès i la Garrotxa.

ENTORNO NATURAL

Más allá de las zonas de cultivo, en la finca de Mas Vinyoles encontramos robledales, roquedal de marga y bosque de riera en torno al torrente y sus afluentes. Aquí predominan el aliso, la acacia el olmo, el abedul, el álamo temblón el avellano, el fresno o el saúco... y arbustos o plantas como por ejemplo el boj, la hiedra, la zarza o el espino. Cerca de la masía encontramos también una cuarentena de nogales y árboles frutales diversos, plantados en diferentes épocas. La presencia de bosques es uno de los principales atractivos del Valle del Ges. Destaca la presencia de bosques caducifolios, en especial el hayedo, en la parte norte de la Sierra de Bellmunt, Serra de Llancers y Cabrera. Estos lugares, surcados por antiguos caminos reales y de difícil acceso han permitido su conservación a pesar de que tradicionalmente se ha explotado este bosque para la obtención de madera de haya u otras especies arbóreas similares. El hayedo más conocido del Vall del Ges es La Grevolosa, ubicada en un valle de difícil acceso muy próximo al coll de Barcons y a la ermita barroca de Sant Nazari, con unos robles y bojes espectaculares. Se alojan varias hayas catalogadas como árboles monumentales de Cataluña.

FAUNA

Al voltant de Mas Vinyoles viu una notable varietat de mamífers, rèptils, amfibis i ocells. Entre els primers podem trobar el senglar, la guineu, el teixó, el cabirol, l'esquirol, o la ratapinyada, a més del conill i diferents varietats de ratolí i talp. També trobem rèptils com la serp d'aigua, la serp verda, el llangardaix o l'escurçó pirinenca i amfibis com la salamandra, el gripau o diferents tipus de granota. Pel què fa a les aus, podem trobar el bernat pescaire, el picot (dit també pica-soques), el pit-roig, el gaig, la puput, l'òliba, el corb, el falcó i alguna àguila. És particularment destacable la piuladissa d'ocells de "la Lliça" (pati central) del Mas, en les matinades de primavera. En altres racons de la Vall del Ges, a més dels esmentats podem trobar-hi, per exemple, la geneta o gat mesquer, espècie protegida. En la llera dels rius trobem també el martinet blanc, la xivitona, el blauet, l’esplugabous, l'ànec de coll verd, l’almesquera, la musaranya d'aigua, la truita de riu o el barb de muntanya .